Nya bröllopsalbum i linneomslag och “velvet” papper

Bröllopsalbum i linneomslag + fotoframsida: Nya Silverino Velvet – sidor som “känns som sammet”

Åh, jag har lyckats komma över en ny sort av “skräddarsydda album” – ett bröllopsalbum i linneomslag, där tankarna förs till sammet när man stryker över ytan på dess fotopapper. Jag blev nyligen tillfrågad att testa på det här nya albumet som utvecklats av det tyska albumföretaget Diealbenmanufaktur och skriva en liten recension om det. Det visade sig inte vara svårt att förstå varför de vill ha recensioner, jag blev eld och lågor över ytan och kvaliteten på det här nya pappret. Givetvis har jag nu lagt till det i mitt utbud. Nedan följer min utvärdering av albumet.  (For English, please scroll down to the conclusion in the end)

ALBUMOMSLAGET

Detta bröllopsalbum i linneomslag omfamnas av ett linne som är matt med härlig textur – och det finns massor av färger att välja emellan. (se färgkarta i slutet av det här blogg-kapitlet) Så brudpar kan känna sig trygga i att hitta en färg som passar – kanske favoritfärgen eller en färg som följer färgtemat av bröllopet? Själva framsidan bryts av med en glasskiva, som med fördel kan designas med en av parets favoritbild. Jag valde här en svartvit bild, som går jättefint med färgvalet av mörkgrå Anthracite som jag valde för omslaget.

bröllopsalbum-i-linneomslag

I vanliga fall, är jag inte så förtjust i album med glasskivor – jag har sett album där glasskivan känns för tung, inte fäster så fint och inte riktigt smälter ihop med resten av albumet. I det här fallet hur som helst, så tycker jag att glasskivan är väldigt snyggt gjord,  passar jättebra med linneomslaget och även om den tillför viss tyngd så känns den inte för tung. Glasskivan är fint rundad i hörnen, ljus reflekteras fint och djupet i glasskivan ger nästan albumet lite av en 3D effekt. Ta en titt på den här in-zoomningen av albumet, för att se glasskivan i närmare detalj. ↓

brollopsalbum

DESIGNEN AV ALBUMET

Albumet kan med fördel designas med programmet RAD – ett program som utformats professionellt för att designa album. Jag valde två bröllop som jag fotograferat, ett svenskt och ett engelskt och sedan lät jag vardera bröllop få en varsin del i boken, så att jag kunde skapa designexempel från två ganska olika bröllop. Själva albumet har jag designat i ett stort fyrkantigt format om 30 x 30 cm, vilket är ett bra alternativ till de rektangulära album i landskapsformat som jag ofta designar. Ett fyrkantigt format har precis lika bra möjligheter som ett rektangulärt album, om än andra möjligheter, vad gäller att knyta samman bilderna till en berättelse om parets bröllopsdag. Se nedan hur jag designat några olika uppslag i albumet – för att få en idé om hur hur bilder kan länkas samman för att få ett fint flöde, när man designar med kvadratiskt format:

story-fotoalbumstory-brollopsalbum

Det passar alldeles utmärkt att låta bilder flyta ut över mittuppslaget, då bilderna som går över skarven i mitten printas med helt “seemless” effekt. Se i inzoomningen av dessa två uppslag nedan, hur bilderna liksom breder ut sig över mittenskarven, utan att detaljer från dem förloras – bilden fortsätter helt enkelt på var sida av skarven, utan att någon del av bilden försvinner:

story-fotoalbum

Pappret är av jättefin tjocklek, som en kan se i exemplen nedan, de är av hårdpapp-tjocklek och påminner därmed om ett traditionellt fotoalbum:

Silverino-foto-bok-lay-flatSilverino-foto-bok-lay-flat

PAPPER AV SAMMETSKÄNSLA

Nu kommer vi till själva pappret. Och det är här som jag blev lite eld och lågor 🙂 … Självaste pappret har nästan som känslan av sammet. Ytan är av jättefin matt kvalitet, men när man försiktigt stryker över det, känns det samtidigt nästan lite lent. Det är förstås härifrån som pappret fått sitt namn: “Velvet”. Detalj- och färg- återgivningen är verkligen jättefin. Kombinationen av att bilderna känns levande och detaljrika, samt den taktila känslan av pappret får full pott av mig – bilderna känns väldigt professionellt printade och pappret är verkligen av “Art paper quality”. Det är synd att man inte riktigt kan återge den där lena känslan på bilderna här i bloggkapitlet 😉 . Men nedan kan ni i varje fall se hur fint detaljerna i bilderna bevarats i print-processen:

brollops-album-louise-fotografDetaljerna och tonerna i de svartvita fotona återges också jättefint:

Ibland kan det vara svårt att få bra tonövergångar + återgivning i mörkare bilder när de skrivs ut. Men det var ingenting som jag märkte med det här albumet. Se detta exempel nedan i bilderna från parets kvällsfest. Det kan vara för att jag hade bra ljussättning vid fototillfället, samt bra bildredigering, innan bilderna laddades upp i albumet. Men jag tycker samtidigt att bilderna hanterats jättebra vid utskrift, ingen konstig överdriven kontrast, eller detaljer som försvinner i de mörkare partierna – bilderna ser ut precis som på min datorskärm.

I det här in-zoomade exemplet kan man se närmare, hur detaljer och tonövergångar printats väldigt fint i de mörkare partierna, även när bilderna är lite mindre i storlek:

story-telling-brollopsalbumstory-telling-brollopsalbum

TILLHÖRANDE BOX

Jag beställde albumet tillsammans med en fin tillhörande box, även den i matt linne. Avsiktligt så har jag beställt albumet och boxen i olika grå nyanser, för att kunna visa exempel på olika färger. Här kommer vi till den enda lite kritiska synpunkten som jag har. Jag tycker inte att färgen på boxen stämmer helt hundraprocentigt med färgåtergivningen på färgkartan nedan. Själva albumet har printats med färgen Anthracite på linnesmaterialet. Den färgen stämmer bra. Boxen däremot har beställts med färgen Granite. Jag tycker tyvärr att boxen är lite blåare i tonen i verkligheten, än vad den är på själva färgkartan. Granite på färgkartan, känns mer neutral. Detta är dock en av de mycket få invändningarna som jag har. Scrolla ner för att se färgkartan och för att se sammanställningen av min recension!

Albumet anlände fint inpackat på högra sidan av den här boxen, hållen på plats omgärdat av inbyggt, skyddande material: ↓

VAL AV FÄRGER

På färgkartan nedan kan ni se de olika färger som finns att välja emellan för det matta linnes-materialet. Om man beställer en box till sitt album, så kan man välja att beställa den i samma färg som albumet, eller välja en helt annan färg.

SAMMANFATTNING:

+ Albumet är snyggt sammansatt – Glasskivan och omslaget av linne fungerar bra ihop, albumet känns både hållbart och estetiskt snyggt.

+ Snygg glasskiva som inte är för tung, med fint skurna kanter och bra återgivning av bilden.

+ Fint linnesmaterial på omslaget med fin taktil textur och många färgval.

+ Bra tjocklek på sidorna i albumet.

+ Bilder kan designas rakt över skarven i albumets mitt – ingen del av bilden “äts upp” av skarven och försvinner.

+ Jättefint papper av “art kvalitet”: Färger och detaljer återges jättebra, samt att skärpan är lagom. Jag älskar kombinationen av hur pappret känns lent samtidigt som ytan är matt.

+ Färgåtergivningen i albumet stämmer väldigt bra med hur det sett ut på datorskärmen. (Även om datorn är kalibrerad så är det inte alltid som färgerna stämmer så här bra med alla albumföretag)

+ Fina tonövergångar t o m i de mörkare partierna – jag kan utläsa detaljer även i skuggor och i mörkare delar av en bild.

+ Albumet kan designas med designerprogram RAD som utvecklats för att designa bröllopsalbum professionellt.

Jag är tveksam till om färgerna på linnesomslagen stämmer helt med färgkartan som visas online på webbsidan. Färgen Granite som jag beställde på boxen, har en mer blå ton i verkligheten än vad den har på bild. Lösningen är att fotografen måste visa bröllopsparet fysiska exempel av de olika linnesomslagen, innan de beställer.

 

(Eng) Review of the new Silverino Album – A beautifull linnen album featuring a photo cover dressed in glass + gorgeous high quality matt photo pages with a “velvet” feel to them

CONCLUSION

I’m so glad I’ve come across this new kind of “custom designed” album – an album that makes me think of velvet when touching the surrface of it’s photographic pages. I was recently asked by the company that creates these albums: the German album makers Diealbenmanufaktur to try this album and write a review on it. I pretty soon understood why they wanted reviews on this new album, when I received the album and experienced the beautiful “velvet” feel quality of its paper surface. I can gladly tell you, that I’ve now added this album to my selection, offering them to my wedding clients. Please see my conclusion here, from reviewing this album:

+ Nicely put together: The Acrylic glass plate covering the photographic front page and the linnen cover works very well together  –  the album feels durable and is at the same time, aesthetically pleasing.

+ The Acrylic glass plate looks good and is not too heavy, with nicely cut edges and it gives a nice effect to the cover photo.

+ Nicely textured quality linnen as cover material, offered with and a lot of colour options.

+ A nice cardboard thickness to the pages in the album.

+ The photos can be designed across the gutter in the middle – no part of the picture will disappear in to the fold, it just continues on the other side.

+ The actual paper is absolutely beautiful and of “art quality”: The paper feels smooth upon touch, bringing my mind to velvet, whilest colours and details are nicely rendered, with a good even sharpness. I love the combination of how the paper feels smooth at the same time as it has a matt quality.

+ The interpretation of the colours from how it looks on my screen to how it has turned out in print is near to flawless. (With some album companies, the printed album differs in colours even when the computer has been calibrated – but for this album, the colours are nearly exactly the same in print)

+ Great tonal range even in the darker parts – I can see details in the shadows and in the darker images.

+ The album kan be designed with the program RAD which has been developed for professional wedding album designing.

I’m not too sure that the colours on the linnen covers will always translate to how they look in the digital colour chart. The colour Granite, that I ordered for my box looks more blue in tone in reality, than it looks on the online colour chart. The solution would be that the photographer would have to show the couple real physical examples of the linnen before the client can place an order.

 

MY SCORE / POÄNG: 4.5/5

Send aMessage Share onFacebook Tweet toTwitter Pin toPinterest EmailSubscribe